Aakjær, Claussen og Nielsen

Jeppe Aakjær fyldte 150 år i 2016.
At give ord til naturens mysterium, det var den store drøm for Jeppe Aakjær. Han anså symbolisterne – og hermed Sophus Claussen – for at være poetiske flagermus der blot virrede omkring uden forbindelse til virkeligheden. Aakjær og Claussen havde begge forbindelser til Carl Nielsen – de var jævnaldrende og døde også uhyggeligt tæt på hinanden. Nielsen skrev musik til Aakjærs sange, men identificerede sig sjovt nok mere med Claussens lyrik.
Skuespiller Nis Bank-Mikkelsen - “The Voice”
Nis Bank-Mikkelsen  ( The Voice ) læser digte af både Aakjær og Claussen. Carl Nielsens musik understreger stemningerne og ordene. Den solistuddannede duo, Villén/Sjølin, spiller melodierne til Aakjærs elskede sange og Nielsens mere traditionelle klassiske værker som f.eks “5 piano pieces  - i folkelig stil”.

Sammen med tusmørkets blå toner hørte vi Nis Bank-Mikkelsens stemme, tværfløjten og guitaren der satte os tilhørere i en særlig stemning; det betog os og løftede sig. Mange af de ellers velkendte tekster og melodier blev nye og anderledes som da vi f.eks. hørte ”Ole sad på en knold og sang”; efter at vi har hørt den oplæst, vil den fremover være anderledes at synge - og fra nu vil ”Underlige aftenlufte” klinge i vore øre med fløjtens lethed og guitarens eminente akkompagnement.  Poul Anker Møller, formand, Lemvig Musikforening


”Aftenen med Nis Bank-Mikkelsen og Villén/Sjølin kan varmt anbefales til alle, der ønsker at opleve folkekær musik og digtning, fortolket og fremført på en frisk og anderledes måde.”    Jesper Bo Blomgren, præst i Udby/Ørslev kirker

Nøddeknækkeren - klassisk jul for børn og voksne

Der er eventyr for hele familien, når Nøddeknækkerens tekster forvandler virkeligheden til ren magi. Med afsæt i Hoffmanns eventyr og Tchaikovskys musik fremfører skuespiller Nis Bank-Mikkelsen og guitar/fløjte duoen "Villén/Sjølin" det verdenskendte værk for hele familien.
Der er ingen jul uden Nøddeknækkeren, en sand klassiker, der emmer af eventyr og magi for børn og deres familier. Dansende snefnug, gigantiske juletræer, yndige sukkerfeer, tindrende barneøjne, valsende blomster, frække mus og meget mere.
Nis Bank-Mikkelsen vil med sin landskendte, dybe, bløde stemme læse eventyret op mens alle de kendte melodier bliver spillet i helt nye arrangementer for guitar og fløjte. Nøddeknækkeren er en musikalsk oplæsning for hele familien, fremført af nogle af landets bedste klassiske musikere og en fremragende og hysterisk intelligent skuespiller. En forestilling du ikke vil gå glip af i juletiden - til enhver, der har barnetroen intakt – og til alle os, som elsker jul.

 

Lyrik-Koncerten med Duo Villén/Sjølin og skuespiller Nis Bank Mikkelsen var gennemkomponeret og leveret med charmerende humor, vid og kunnen. Kunstnerne fik skabt en utroligt varm og god atmosfære i salen og indimellem var det næsten så taget løftede sig i Jagtens Hus!

Mai Kullberg, Violinst og arrangør af klassisk musikfestival, I Djurs og Mols.

 

”Hellig tre kongers eftermiddag gav duoen Villén/Sjølin og skuespilleren Nis Bank-Mikkelsen publikum i Skellebjerg kirke en intim, charmerende og bevægende oplevelse. De tre dygtige kunstnere tog os alle med ind i et fortryllende og eventyrligt univers, hvor den smukke, lysende musik og den mørke, udtryksfulde fortællerstemme elegant flettede sig ud og ind imellem hinanden. - For en stund blev vi alle børn igen. En både smuk og festlig afslutning på julen. ”

Lea Schmidt Daescu, organist i Skellebjerg kirke

Johannes Møllehave Nis Bank-Mikkelsen Linnéa VIllén døden

Det ender godt

Med ord fra Johannes Møllehave, nedfældet af Erik Bjergager, chefredaktør for Kristelig Dagblad, er formålet med denne koncert at tale om det store emne, døden. Med en autoritet i sin
stemme som ingen anden, leder skuespiller Nis Bank-Mikkelsen os i gennem udvalgte afsnit i
bogen, Det ender godt. Den er skrevet med særlig tanke på mennesker, der snart skal dø, og de
efterladte, der har mistet familiemedlemmer eller nære venner. Hvad er overhovedet meningen
med det hele? Hvor skal vi finde trøst, når vi er sorrigfulde, og hvor skal vi finde håb når vi skal
dø? Det er alvorsfuldt, men når Nis Bank-Mikkelsen læser Møllehave, er det også morsomt.
Musikken, der er udvalgt til ordene, er eftertænksom og nærmest overjordiskt smuk, som f.eks Villa-Lobos Bachianas Brasileiras No. 5 eller J.S.Bach Wachet auf BWV 140.
Når de to solistuddannede musikere formidler musikken, er det med en originalitet sjældent hørt
og med et ønske om at nå helt ind i hjertekul(d)en med klangen og fortolkningerne. Fløjtenisten, Linnéa Villén, bruger ind i mellem en særlig teknik hvor hun synger ind i fløjten. Det giver en helt
særlig, smukt skrøbelig klang, hvor stemmens klang blander sig med fløjtens.
Guitaristen, Allan Sjølin er bedst kendt som den ene halvdel i den omtalte og højt roste Copenhagen Guitar duo.
Nis Bank-Mikkelsen blev
uddannet på Aarhus
Teaters Elevskole i årene
1966-1969 og blev i
Aarhus til 1978, hvor han
blandt andet huskes for
titelrollen i ”Peer Gynt” i
1977. I 1975 blev han
landskendt i TV-Teatret i
titelrollen som Aladdin.
Året før var han også i tv
med rollen som Jens
Skytte i ”En landsbydegns
dagbog”. Nis Bank-
Mikkelsen var på Det
Kongelige Teater fra 1980
til 1990, hvorefter han
valgte at bliver freelancer,
og han har siden spillet på
mange af landets store
scener.
Uanset om det er det
tungsindige Æsel i ”Peter
Plys”, den onde Jafar i
tegneAilmen om Aladdin
eller den bløde
fortællestemme i
”Bryggeren”, så er det Nis
Bank-Mikkelsen, der står
bag og det er ikke for
ingenting Nis har
tilnavnet, The Voice.